Preparing for the tripInnan man reser till ett nytt land är det bra att ta reda på praktisk information om risker och lösningar om något skulle hända. Att vara väl förberedd gör resan bekvämare och minskar risken för att behöva lägga ut onödig tid och pengar.

Försäkring och pass

Genom hemförsäkringen har de flesta redan ett fullgott reseskydd, eller möjligheten att lägga till detta inför resan. Dessa skydd är ofta bättre än de extra försäkringar man kan köpa externt när man bokar sin resa. Det enklaste är att kontakta sitt försäkringsbolag innan resan bokas för att se vad man har för skydd och möjlighet att lägga till extra försäkringar.

Giltigt pass är självklart ett krav när man reser till Singapore, men tänk även på att passet måste vara giltigt minst sex månader framåt i tiden från att du anländer i landet.

Valuta och växla pengar

Singapores valuta heter Singapore Dollar och förkortas SGD. En SGD är värd cirka 6-7 SEK, men om man vill vara säker på vad ens pengar är värda under resan så är det enklast att söka på valutakurser på internet när man åker.

Det går att betala med VISA och mastercard i de flesta större butikerna och restaurangerna i Singapore, men när det gäller taxiresor, kollektivtrafik, marknader och mindre affärer så är det oftast kontanter som gäller. Därför är det bra att växla en summa till detta innan resan, alternativt använda en uttagsautomat på plats.

Vaccinera sig innan resan?

Det finns inga krav på vaccination innan man reser från Sverige till Singapore, däremot så finns det vissa skydd som rekommenderas. Vaccin mot Hepatit A är högt rekommenderat när man reser utanför europa, och så gäller även sydostasien. Planerar man att vara borta en längre tid eller göra fler resor inom de närmsta åren bör man vaccinera sig mot Hepatit B också, eftersom det ger ett skydd för upp till 30 år framåt.

För längre vistelser rekommenderas även vaccin mot tyfoid, japansk encefalit och tuberkulos, om man inte redan är vaccinerad mot dessa. Kontakta alltid din vårdcentral i god tid innan avresa för att se vad som gäller.